POLİGON55
GÜVENLİK YÖNERGESİ

1) Görevliler, poligonlara alkollü olarak girmek ve atış yapmak isteyenleri men ederler.

2) Atışı idare eden görevli emir verinceye kadar, atıcı cephane dağıtma yerinde cephane alamaz ve cephane ile ilgili görevli de cephane veremez.

3) Silahlar, sadece atış hattında doldurulur ve boşaltılır.

4) Silahlar, sadece atışı idare eden görevlinin komutu üzerine doldurulur.

5) Atışı idare eden görevli atış yolunun emniyette bulunduğunu görüp "doldur" ve "atış serbest" komutunu verinceye kadar herhangi bir atış noktasında atış yapılamaz.

6) Atış görevlisi tarafından muayeneden geçip, boş ve emniyetli durumda olmayan hiçbir silah atış hattı dışına çıkarılamaz.

7) Emniyette olsun veya olmasın, silah, atış hattında bir yerden başka bir yere dolu olarak taşınamaz.

8) Sıcak namlulu bir silahın namlusunda fişek bırakılamaz.

9) Atış hattının gerisinde iken silah kurulamaz ve doldurulamaz.

10) Atış yapılacak veya atış yapılan silahların sabit onarım ve temizleme işleri, atış hattı dışında ayrı bir bölümde gerçekleştirilir. Bu bölüme görevlilerden başkası giremez.

Atış Poligonu Emniyet Talimatı

1- Poligona alkollü olarak girmek ve atış yapmak yasaktır.

2- Atışı idare eden görevli emir verinceye kadar, atıcı cephane dağıtma yerinden cephane alamaz ve cephane ile ilgili görevli de cephane veremez.

3- Silahlar, sadece atış hattında doldurulur ve boşaltılır.

4- Silahlar, sadece atışı idare eden görevlinin komutu üzerine doldurulur.

5- Atışı idare eden görevli atış yolunun emniyette olduğunu görüp "DOLDUR" ve "ATIŞ SERBEST" komutunu verinceye kadar herhangi bir atış noktasından atış yapılamaz.

6- Atış esnasında atıcı silahın namlusunu hedef haricinde başka yöne çeviremez, atış arasında dinlenmek için namlu yere 45 derece açı ile sehpası önünde tutulur.

7- Atış esnasında ateş almayan silah en az 15-30 sn. hedefe doğru tutulmaya devam edilir, öğretmen nezaretinde tutukluk giderilir.

8- Atış görevlisi tarafından kontrol ve muayeneden geçip, boş ve emniyetli durumda olduğuna kanaat getirilmeyen hiçbir silah atış hattı dışına çıkarılamaz.

9- Emniyette olsun veya olmasın, silah, atış hattında bir yerden başka bir yere dolu olarak taşınamaz.

10- Sıcak namlulu bir silahın namlusunda fişek bırakılmaz.

11- Ağış hattının gerisinde silah kurulamaz ve doldurulamaz.

12- Ateş edildiği esnada normal patlama şiddetinden daha düşük bir ses algılandığında atışa ara verilir, silah boşaltılır, namlu içi kontrol edilir. Namlu içerisinde çekirdek var ise poligon müdürüne bilgi verilerek çıkarılması sağlanır.

13- Atış yapılacak veya atış yapılan silahların basit onarım ve temizleme işleri, atış hattı dışında ayrı bir bölmede gerçekleştirilir. Bu bölüme, görevliden başkası giremez.

14- Atış yerinde meydana gelebilecek kazalara ilk müdahale, ilkyardımcı kimliğe sahip poligon mesul müdürü veya poligon atış öğretmenlerince yapılarak kazazede en kısa zamanda yakınızda bulunan Özel BÜYÜK ANADOLU HASTAHNESI Kale Mahallesi Sahil Cd. No: 160, 55030 İlkadım/ SAMSUN (Tel:444 37 03) yardım istenir.

15- Atış emniyet talimatını okuyup imzalamayan hiçbir personel poligona alınmaz. 16-Atış esnasında hatasından dolayı poligona verilecek zararlar şirket veya kişi tarafından karşılanır.

17- 18 yaşını ikmal etmiş herkes, silah ruhsatı olup olmadığına bakılmaksızın atış yapabilir. 18 yaşına girmemiş kişiler, yanlarında veli veya vasileri bulunmak sureti ile poligonlardan yararlanabilirler. 18- Silah ruhsatı olan kişilerin ruhsat bilgileri deftere kaydedildikten sonra atış yaptırılır.

Atış Öncesinde Alınacak Emniyet Tedbirleri

1. Atış sırası gelmeyen ve poligon atış emniyet talimatını okuyup imzalamayan hiçbir personel atış poligonuna alınmayacaktır.

2. Atış yolu haricinde şirket binası içerisinde hiçbir şekilde namluya mermi sürülmeyecek, iş sağlığı güvenliği ile ilgili uyarılara dikkat edilecektir.

3. Atış öncesi silah bakım yerinde temizlenmeli, namlu kuru bir bezle silinmelidir.

4. Kontrol edilinceye kadar her silah dolu olarak kabul edilmeli, gereksiz yere silah kurcalanmamalıdır.

5. Silah boş da olsa, namlu hiçbir zaman canlılara doğrultulmamalı, namlu tabanı ya da tavanı göstermelidir.

6. Fişek sadece atış öğretmeninin talimatıyla ve atış hattında poligon yetkilisi tarafından dağıtılmalıdır. Atıcılar kendileri poligon yetkilisinden mermi alıp ateş hattına gelmemelidir.

7. Atıştan önce atıcılara, atış yolunun hangi yol olduğu belirtilmeli, bu yolun dışına ateş edilmemesi gerektiği tebliğ edilmelidir.

8. Atış için alınması gerekli olan emniyet tedbirleri kontrol edilmelidir. Emniyet var ise atışa başlanmalıdır.

Atış Esnasında Alınacak Emniyet Tedbirleri

1. Atışa başlanmadan kulaklık ve gözlük takılır.

2. Silahlar sadece ateş hattında, atış öğretmeninin talimatıyla doldurulur.

3. Atış esnasında arızalanan silahla onarımı yapılmadan atış yapılmaz.

4. Atışa atış öğretmeninin "ATIŞ SERBEST" komutu ile başlanır, "ATEŞ KES" komutu ile son verilir, şarjör çıkartılır, tetik düşürülür, silah emniyete alınır ve yere bırakılır. Bu komutlar yüksek sesle ve açık bir şekilde verilir.

5. Gerekli güvenliğin sağlanması açısından gerek gören herkes "ATEŞ KES" komutu vermeye yetkilidir.

6. Atış kes komutunda atıcı silahını emniyete alır, sehpanın üzerine namlu hedefe dönük bir şekilde bırakır. Atış serbest komutuyla silah alınır, emniyeti açılır ve atışa devam edilir.

7. Atış esnasında dinlenmek maksadıyla atıcı silahı yere 45 derece açı elinde tutar, kollarını kırmaz.

8. Atış esnasında fişek ateş almama durumunda namlu en az 15-30 saniye hedefte tutulu bulundurulduktan sonra şarjör çıkartır. Kapak geri çekilerek fişek atım yatağından çıkartılır. Bu işlemler yapılırken namlu hedefi göstermelidir.

9. Atış hattındaki silahlar atış öğretmeninin kontrolünden geçmeden geri alınmaz ve hedefe gidilmez.

10. Silahlar emir verilince "BOŞALT" komutu ile boşaltılır, bütün silahlar boşaltılıncaya kadar atış hattı terk edilmez. İleri geri hareket edilmez.

11. Atıcılar atış hattında iken bütün silahların namluları daima atış istikametini göstermelidir. Mecbur kalınmadığı hallerde silah namlusu yeri veya havayı gösterecek şekilde tutulmalıdır.

12. Atış hattının gerisinde silah kurulmaz ve doldurulmaz. Hiçbir şekilde silahla oynanmaz.

13. Mühimmat kontrolden geçirilmeden (eğik kovanlı, gevşek çekirdekli vs.) atışta kullanılmaz.

14. Silahın tutukluluğu halinde atıcı sesle "TUTUKLUK" diye ikaz eder, sol elini yukarı kaldırır. Bu esnada silahın namlusu hedef istikametini göstermelidir. Tutukluk atış öğretmeni tarafından giderilir.

15. Tutukluk giderilmez ise silah atış öğretmeni tarafından kontrol edilir, emniyete alınır, atış hattından geri alınır.

16. Atış öğretmeni müsaade etmediği sürece ve atış devam ederken hiç kimse atış hattının ilerisine geçemez.

17. Atış esnasında yer değiştirme, nişan vaziyeti değiştirme gibi durumlarda silahın emniyete alınması sağlanır.

18. Boş kovanlar ile patlamamış mühimmat birbirine karıştırılmamalıdır. 2. Patlamamış mühimmatın çekirdeği çıkartılıp, sevk barutu kovandan dökülerek imha edilmeli, kapsüller tekrar silahla patlatılmalıdır.

19. Atış alanı terk edilmeden bütün silahların boş olup olmadığı emniyetli bir şekilde kontrol edilmelidir.

20. Atış alanı terk edilmeden önce hedeften geriye doğru bütün hatların kontrolü tekrar yapılmalıdır.

21. Poligon kullanımı ile ilgili şirket talimatlarına ve genel emniyet tedbirlerine uygun hareket edilecektir.

22. Bu talimatı okuyup imzalamayan, poligon, silah ve mermi ücretini yatırmayan hiçbir personele atış yaptırılmayacaktır.

23. Kurallara uymayan kişilerin başına gelebilecek herhangi bir sağlık sıkıntısı, yaralanma, diğer insanlara ve çevreye yaratılacak hazarlardan sorumlu tutulacaktır.

İletişim
+90 531 336 47 55 [email protected] [email protected] 19 Mayıs Mah. Cumhuriyet Cad. No: 17
55020 İlkadım / Samsun
Çalışma Saatlerimiz
Hafta içi: 11:00 - 20:00
Hafta sonu: 11:00 - 20:00